Her şeyin üstünüze geldiğini hissediyor ve hatta fiziki sağlığınızın da bozulduğunu fark ediyorsanız, stres seviyenizi kontrol edemeyecek noktaya geldiniz demektir. Çünkü stres genellikle kontrol edilemeyecek düzeye geldiğinde kendini belli eder.
Her insanın stres seviyesi farklıdır, bu nedenle hangi aşamada kontrol edilemez hale geldiği her insanda farklılık gösterir. Kimi insanlar ölüm, ayrılık gibi durumlarda bile sakin kalabilirken, kimi insanlar için kısa süre gecikmiş borç bile ciddi bir mesele olabilir.
Stres her zaman kötü değildir. Küçük dozlarda, baskı altında performans göstermenize yardımcı olabilir ve elinizden gelenin en iyisini yapmanız için size motivasyon verir. Ancak sık sık strese girme eğiliminde olursanız bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kronik stres vücudunuzdaki hemen hemen her organ sistemi bozar. Bağışıklık sisteminizi baskılayabilir, sindirim sisteminizi ve üreme sisteminizi olumsuz etkileyebilir, kalp krizi ve felç riskini artırabilir ve yaşlanma sürecini hızlandırabilir, sizi endişeye, depresyona ve diğer zihinsel sağlık sorunlarına karşı daha savunmasız bırakır.
Her kişinin stres seviyesi farklı olsa da stresin belirtileri genellikle benzerlik gösterir. Bunlar psikolojik, duygusal, fiziksel ve davranış belirtileri olarak ayrılır.
Stresin psikolojik belirtileri: Zihinsel performans eksikliği, hafıza problemleri, unutkanlık, konsantre olamama, zayıf yargı, sadece olumsuzları görmek, dengesiz ruh hali, endişeli veya yarış düşünceleri ve sürekli endişeli olmak.
Duygusal belirtiler: Depresyon veya genel mutsuzluk, anksiyete – kaygı ve ajitasyon, sinirlilik veya öfke, bunalmış hissetmek, yalnızlık ve izolasyon.
Stresin fiziksel belirtileri: Ağrı ve sızılar, değişken bağırsak alışkanlığı: ishal veya kabızlık nöbetleri, bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı, göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı, cinsel dürtü kaybı, sık soğuk algınlığı veya grip geçirme.
Stresin davranış belirtileri: yeme problemleri, uyku sorunları, sorumlulukları erteleme veya ihmal etme, sinir alışkanlıkları (örneğin tırnak ısırma, tüy koparma hastalığı-trikotilomani).
Stresle Başa Çıkma Yolları Ve Tedavisi
Aktivite seviyenizi arttırmak, stresi azaltmak ve daha iyi hissetmeye başlamak için her zaman yardımcı olur. Yürüme, koşma, yüzme ve dans gibi ritmik egzersizler özellikle etkilidir. Rahatlamayı öğrenin. Nefes egzersizleri gevşemenizi sağlar. Düzenli olarak uygulandığında, bu aktivite günlük stres seviyenizi azaltabilir ve neşe ve dinginlik duygularını artırabilir. İşlenmiş ve hazır yiyecekler, rafine karbonhidratlar ve şekerli atıştırmalıklar stres belirtilerini kötüleştirebilir, taze meyve ve sebzeler, yüksek kaliteli proteinler ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir diyet ise stresle daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Yeterince uyumak ve yeterince dinlenmek ve yeterince sosyalleşmek stresi azaltabilir.
Stres yönetimi teknikleri, kendi kendine yardım kitaplarından veya bir stres yönetimi kursuna katılarak elde edilebilir. Bazen stres sebeplerinden kaçmak ve stresin etkilerini en aşağı düzeye çekmek tek başına mümkün olmayabilir. Kişi stres yönetimi için bir psikologdan yardım alabilir veya akupunktur tedavisini yaptırabilir. Genellikle depresyon veya anksiyete gibi altta yatan bir hastalık varsa ilaç tedavisi önerilir.
Akupunktur tedavisi tek başına veya diğer tedavi yöntemlerle kombine edilerek uygulanabilir.
Stres Sırasında Oluşan Kanda Artan Kortizol Düzeyi Hangi Hastalıklara Zemin Hazırlıyor?
Araştırmalar gösteriyor ki stresli zamanlarda kanda kortizol düzeyi artıyor. Kanda kortizol uzun süre yüksek kalınca bir değil birçok şey devreye giriyor:
Rahatlamak için yediğimiz ve strese karşı iyi geldiğini sandığımız gıdaların yani şekerli, unlu, yağlı ve kızartılmış besinlerin tüketimi artıyor. Neticede kilo almamız kolaylaşıyor ve kortizol, özelikle karın bölgesinde yağlanmaya neden oluyor. Karın yağlanması, kalp ve damar hastalıkların oluşması için önemli risk faktörler arasındadır. Kortizolun etkilerinden tuz ve su tutulumuna bağlı ödem ve kan basıncı yükseliyor. Kanda şeker düzeyi yükseliyor, şeker hastalığına zemin hazırlanıyor. Yemek borusu ve mide arasındaki “kapak” mekanizması bozuluyor. Reflü sorunu devreye giriyor. Mide asit üretimi artıyor, gastrit ve benzeri hazım sorunları tetikleniyor. Kalın bağırsak spazmları nedeniyle spastik kolit/hassas bağırsak sendromu gibi sorunlar tehdit etmeye başlıyor. Daha sonra kronik iltihap sendromu devreye giriyor. Kronik yorgunluk tablosu, ilerleyici bir bitkinlik süreci gelişiyor. Yine kronik iltihap nedeniyle pek çok kronik hastalığa zemin hazırlanıyor. Strese bağlı bağışıklık bozuklukları neticesinde bağışıklık sistemi zayıflıyor. Otoimmun hastalıklar (haşimoto, vitiligo, lupus, multip skleroz, sedef, artritler) tetikleniyor. Mikroplara karşı direnç düşüyor ve daha sık hastalanmaya başlıyorsunuz.
Stres Tedavisinde Akupunktur Faydaları Nelerdir?
Vücut stres altındayken hipotalamustan bazı nörokimyasallar salgılanır ve akupunktur bu cevabı azalttığı araştırmalarda gösterilmiştir.
Akupunktur limbik sistem, otonom sinir sistemi ve endokrin sistemi üzerine etki ederek tedaviyi sağlar. Limbik sistem, beynin derinliklerinde bulunan ve temelde duygu ve davranışların düzenlenmesi, uzun süreli hafıza ve motivasyondan sorumlu beyin bölgelerinin ortak adıdır. Beyin ödül merkezi de burada bulunur. Akupunktur kanda serotonin, endorfin, dopamin ve ağrı kesicileri artırarak keyif verir, endişeleri yok eder, kaygıları azaltır ve vücut ağrılarını dindirir.
Akupunktur vücutta bulunan doğal sakinleştirici maddeleri salgılatarak stres seviyesini azaltır ve böbrek üstü bezin ürettiği kortizol adlı hormonun kan değerlerinde düşüşe sebep olur. Akupunktur tedavi süreci ilerleyince kortizol değeri azalınca kortizol fazlalığının devreye soktuğu mekanızmalar tek tek zamanla kırılmış olur.
Stres tedavisinde akupunktur seansları haftada 2-3 kez olmak üzere toplam 10-15 seans uygulanmakta.
Sınav Stresi İçin Akupunktur
Gençler sıkça akupunktura sınav stresi için müracaat ediyorlar. Akupunktur sınav başarısını artırmak için, sınav stresini azaltmak için ve konsantasyon artırıcı olarak kullanılabilir. Kulak kepçenin üzerinde ki noktalara, baş ve boynun üzerinde ki akupunktur noktalarına süper incecik gümüş iğneler takılır. Ortalama haftada bir veya iki seans kişi gelebilir. Genç danışanlar akupunktur tedavisini sınav tarihine kadar yaptırabilir.
Akupunktur ve stres tedavisi ile ilgili sorularınızı aşağıda iletişim bilgiler bölümünde yer alan E-postaya gönderin doktorlarımız cevaplasın veya randevu almak için lütfen 0216 384 20 85 – 86 kliniğimizin telefon numaralarından arayın!