Kabızlık çoğu kez yaşam kalitelerini düşüren ve tüm yaşam boyu sürebilecek bir problemdir. Bazı kişilerde geçici ve kendi kendine halledilebilen bir sorun olan kabızlık bazı kişilerde ise gerek nedeni ve oluş biçimi, gerek sonuçları, gerekse de tedavisi yönünden deneyimli bir doktoru bile çok uğraştıracak bir rahatsızlık olabilir. Ayrıca hemoroid, fissür, fistül gibi çok rahatsız edici hastalıklara da sebep olabilir.

Kabızlık Nedir?
Kabızlık, dışkılama zorluğu olarak tanımlanabilir. Bu tanım içerisinde dört ana kavram bir arada ya da ayrı ayrı yer alır: Dışkının çok sert olması, çok az olması, zorlanarak çıkarılması ve sıklığının azalması. Genel olarak, eğer haftalık dışkılama sayısı üçten az ise kabızlıktan söz edilebilir. Ayrıca, karında şişkinlik ve ağrı, kalın ve sert veya keçi pisliği gibi ufak ufak parçalar halinde büyük abdest yapma, yeterli boşalamama hissi, anüs bölgesinde tıkanıklık hissi de kabızlıkta görülen şikayetlerdir.
Kabızlığın Sebepleri Ve Risk Faktörleri Nelerdir?
Kabızlık ek bir hastalık olmaksızın, yani sadece kalın bağırsağın çalışma bozukluğu nedeni ile olabileceği gibi, sindirim sitemi hastalıkları, nörolojik hastalıklar ve endokrin hastalıklar ve değişiklikler (şeker hastalığı, tiroid hastalıkları) nedeni ile de oluşabilir. Risk faktörlerden ileri yaş, cinsiyet (kadın) yoğun duygusal stres, fiziksel aktivite azlığı, diyet alışkanlığı bozuklukları, lif bakımından fakir diyet ile beslenme, yetersiz sıvı tüketimi, kolon ve rektumda darlık yada tıkanıklık, kolon ya da rektum çevresindeki sinirlere ait anormallikler, dışkılamada rol oynayan adalelere ait işlev bozuklukları ve kullanılan bazı ilaçlar da kabızlık gelişiminde önemli rol oynar. Eğer kabızlığı olan bir kişide; iştahsızlık, kilo kaybı, büyük abdestten kan gelmesi, makat bölgesinde ağrı, karında kramp – ağrı, en önemlisi ailede barsak kanseri ve iltihabi barsak hastalığı mevcutsa vakit kaybetmeden ileri tetkik ve tedavi için doktora başvurmalıdır.
Kabızlık sorunu çeken kişilerin bu rahatsız edici durumdan kurtulmak ve daha kaliteli bir yaşam sürebilmek için kendilerini doğru yönlendirecek bir hekimden yardım almaları gerekmektedir. Eğer sadece kalın bağırsağın çalışma bozukluğuna bağlı bir kabızlık mevcutsa uygun tedavi ile bu rahatsız edici durumdan kısa sürede kurtulmak mümkündür. Beslenme alışkanlığını değiştirmek ve daha çok lifli gıda tüketmek tedavinin önemli bir parçasıdır. Ayrıca bol miktarda sıvı alımı önem taşımaktadır.
Akupunktur İle Kabızlık Tedavisi
Homeostazis; limbik sistem, otonom sinir sistemi ve endokrin sistem arasındaki dengeli çalışma ile sağlanır. Bu mekanizmaların bozulduğu hastalıklarda akupunktur normal dengeyi sağlamada yardımcı olur. Akupunktur tedavisi haftada 2-3 kez olmak üzere toplam 10 - 15 seans uygulanır. Seçili vücut ve kulak noktalarına akupunktur uygulaması yapılmak suretiyle sindirim sistemin yeniden düzenli çalışması sağlanır. Danışan hastalarımıza akupunktur tedavisi ile birlikte kliniğimizde yapılan besin İntoleransı testi yaptırmalarını öneriyoruz.
Akupunktur ve kabızlık tedavisi ile ilgili sorularınızı aşağıda iletişim bilgiler kısmında yer alan E-postaya gönderin doktorlarımız cevaplasın veya randevu almak için lütfen 0216 384 20 85 – 86 kliniğimizin telefon numaralarından arayın!