Yaşam kalitesini bozan fibromiyalji, kronik ağrı sendromu, kronik yorgunluk sendromu veya tükenmişlik sendromu olarak bilinir. Yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, uyku düzensizlikleri ve bazen spastik kolit de eşlik etiği kronik hastalıktır.
Fibromiyalji nedeni tam olarak bilinmiyor. Daha çok hassas yapılı ve her şeyden çabuk etkilenen kişilerde, mükemmeliyetçi kişiliğe sahip olan kişilerde ve yoğun çalışan kişilerde görülmekte. Ev işi yaparken aşırı vücuduna yüklenen, aşırı temizlik yapanlarda, çok sık ev eşyaların yerlerini değiştiren hanımlarında görülmekte.
Fibromiyalji klinik belirtileri: Hastayı doktora götüren ilk belirti yaygın vücut ağrılarıdır. Hastalar ağrının sızlama, zonklama ve delici tipte olduğunu ifade etmekteler. Bu hastalarda ağrı, soğuk, nemli hava, mental anksiyete-kaygı, stres ve uykusuzluk ile artar. Çoğunlukla ağrılar sabah veya akşam ağrıları şeklinde olmakla birlikte % 30 hastada belirli bir zaman dilimi görünmez.
Sabah tutukluğu, yaklaşık 15 dakika kadar sürer ve hastaların bir çoğunda görülür.
Bazı hastalarda yorgunluk şikayeti daha belirgindir. Yorgunluk tüm gün boyunca hissedilir ve ciddi boyuta olabilir.
Uyku bozukluğu mevcut ve uyku kalitesi bozulmuştur: çok uyuma, uykusuzluk veya derin olmayan dinlendirmeyen uyku mevcut.
Hastaların yarısı subjektif yumuşak doku şişliklerden söz ederler. Şişmeler hem eklemlerde hem de eklem olmayan yerlerde olabilir. Ancak objektif bir şişlik söz konusu değildir. Uyuşma, karıncalanma, iğnelenmeler tarzında şikayetler görülür.
Fibromiyalji sendromuna eşlik eden diğer durumlar ise irritabıl kolon sendromu, gerilim tipi baş ağrılar, primer dismenore – sancılı adet % 40 – 50’sinde, kadınlarda üretral sendrom %12, anksiyete ve mental stres % 50 – 70, depresyon %30, Raynaud fenomeni ve sikka sendromu % 10 sıklıkla bulunmuştur.
Fibromiyalji tanı kriterleri olarak şunlar belirlenmiştir:
1- En az üç ay şikayetlerin ve belirtilerin devam etmesi gerekir. Yaygın ağrı vücudun sağ tarafında, sol tarafında, sırt, bel ağrısı ve buna ek olarak iskelet ağrısı ( boyun, göğüs ön duvar, göğüs kafesi veya belde ağrı) olması da gereklidir.
2- 18 hassas noktadan 11 tanesinin 4 kilo basınçlı parmak muayene ile (digital palpasyonla) ağrılı olması gereklidir.
Fibromiyalji tedavisinde ilaç tedavisi, fizik tedavi, egzersiz, stres azaltma teknikleri ve akupunktur tedavisi düşünülebilir. Kullanılan tedavilerin amacı ağrıyı kontrol altına almak, daha iyi uyumaya yardımcı olmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Fibromiyalji tedavisinde akupunktur ilaç almadan hastanın ağrısını hafifletebilir, hastanın enerjisini artırıp, kaygısını azaltabilir ve daha iyi uyumasına yardımcı olabilir.
Kliniğimizde akupunktur ile fibromiyalji tedavisi 10 -15 seanslık halinde devam ediyor. Kombine vücut ve kulak akupunkturu ve elektro – akupunktur tedavi yöntemlerini kullanmaktayız.
32 yıllık klinik tecrübesiyle Doktor Ebru UYSAL ve Doktor Berna EGEMEN Sağlık Bakanlığın vermiş olduğu Muayenehane Akupunktur Ünitesi Yetki Belgesi ve Akupunktur Tedavisi Uygulama Sertifikasına sahiplerdir.
Akupunktur ve fibromiyalji tedavisi ile ilgili sorularınızı aşağıda iletişim bilgiler bölümünde yer alan E-postaya gönderin doktorlarımız cevaplasın veya randevu almak için lütfen 0216 384 20 85 – 86 kliniğimizin telefon numaralarından arayın!